Białko w diecie a efekty odchudzania



Analizując różnorodne diety, jakie pojawiają się cyklicznie, głównie w prasie kobiecej, daje się zauważyć, że część z modnych i popularnych diet odchudzających opiera się na rezygnacji nie tylko z węglowodanów prostych i większości tłuszczów, ale proponuje nam eliminację znacznej części białek, jakie są nam potrzebne dla codziennego prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy takie diety są zdrowe?

 A przede wszystkim, czy są skuteczne? Należy wątpić w długotrwałą skuteczność tego typu eksperymentów dietetycznych. Białko w diecie, także odchudzającej, jest elementem niezwykle istotnym. Pomaga ono utrzymać przemianę materii na odpowiednim poziomie, do minimum redukując efekty spowalniania metabolizmu. Wybierając dietę odchudzającą nie sugerujmy się obietnicami zgubienia dużej liczby kilogramów w krótkim czasie – drastyczne ograniczenie kalorii pochodzących z białka spowoduje, że będziemy gubić masę mięśniową zamiast tkanki tłuszczowej, a nie o to nam przecież chodzi. Ponadto, zmniejszenie masy mięśniowej spowoduje, że nasz metabolizm będzie pracował na „mniejszych obrotach” Prawidłowo skomponowana dieta spalająca tkankę tłuszczową powinna zawierać odpowiednio wysoką dawkę białka. Pochodzi ono najczęściej z chudego mięsa i białek jajek Należy zatem mieć to na uwadze, wybierając dietę odchudzającą.

Komentarze

Popularne posty